blouse Bershka |
Biała, dwuwarstwowa bluzka z czarnym kołnierzykiem i czarne rurki to najlepszy sposób, by z tak niewielu elementów stworzyć
elegancki strój. Ja jednak musiałam przełamać tą elegancję swoją cudowną
ramoneską, bez której w chłodne dni nigdzie się nie ruszam. Do tego najwygodniejsze buty świata, czyli balerinki wzorowane na lordsy.
jacket&purse Stradivarius |
trousers Pull&Bear, shoes New Yorker |
photos: Ania |
Składniki na 12 muffinek:
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- 60 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich*
W jednym naczyniu wymieszać oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn,
masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
Przygotowane ciasto rozłożyć do foremki na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do
tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe
polukrować.
Lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez
dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli
będzie zbyt rzadki).
Uwaga:
* można użyć borówek mrożonych - dodajemy je do ciasta zamrożone i pieczemy dłużej, ale również do suchego patyczka
Wyglądają smakowicie, a smakują jeszcze lepiej.
Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu!
Masy wychodzi naprawdę dużo, więc spokojnie możecie podzielić ją, nie tak jak w przepisie, na 12, a 15 foremek.
( przepis zaczerpnęłam ze strony: http://www.mojewypieki.com/ )